Placki z bananem
Pyszne, proste do zrobienia placki z bananem, idealne na wykorzystanie dojrzałych bananów.
- 2,5 szt. niewielkiego banana
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Banany rozgniatamy widelcem na papkę
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Do bananów dodajemy sól, cukier, mąkę, mleko, jajka, aromat waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy widelcem lub łyżką aż składniki się połączą.
Smażymy placuszki na złoto z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.