Pasta z papryki z czosnkiem i chili
Pyszna pasta paprykowa idealna do kanapek czy makaronu.
- 5 kg papryki
- 0,5 kg cebuli (opcjonalnie)
- 20-50 dag chili
- 2 czubate łyżki soli
- 0,5 kg cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie)
- 1 l koncentratu pomidorowego (dałam 0,75 l passaty pomidorowej)
- 20 ząbków czosnku
- 0,5 szkl. octu
Paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia z grubym sitkiem.
Dodać cukier, sól i zagotować i dusić 15 min. (ja pokroiłam paprykę, dodałam cebulę w piórkach, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam koło 15-20 min)
Dodać koncentrat i ocet oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać olej i pieprz i gotować 7-8 min. (ja gotowałam do uzyskania ulubionej konsystencji).
Rozlać do słoików i pasteryzować 15 min.