Cofnij

Zapiekany ryż z jabłkami

Pyszne danie z dzieciństwa.

Składniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 laski wanilii
  • jabłka prażone
  • 1/2 szkl. śmietany
  • cynamon do smaku
  • 25 g zimnego masła
  • cukier (opcjonalnie do jabłek)

Wykonanie

  • Ryż gotujemy do miękkości pod przykryciem z dodatkiem soli, masła i laską wanilii z której wcześniej wydłubujemy nasionka i też wrzucamy do mleka.
  • Jeśli trzeba, ryż robi się za gęsty dolewamy mleka. Pamiętamy o mieszaniu, bo lubi się przypalać.
  • Jabłka obieramy, wykrawamy środek, kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy. Jeśli mamy mało słodkie jabłka, możemy dodać cukru. Dodajemy szczyptę cynamonu.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy połowę ryżu, na to dajemy jabłka i drugą połowę ryżu. Na wierzch strugamy masło i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Zapiekamy ok 20 min.
  • Podajemy ze śmietaną posypane odrobioną cynamonu.