Cofnij

Maślano mleczne bułeczki

Puszyste bułeczki maślane
Liczba porcji: 9

Składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 260 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g mleka w proszku opcjonalnie
  • masło do posmarowania ciepłych bułek

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru (odejmujemy z oogólnej ilości). Odstawiamy na 15 min.
  • Do mąki dodajemy sól, jajko oraz drożdże, opcjonalnie mleko w proszku.
  • Wyrabiamy ciasto, które będzie dość luźne.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  • Dzielimy ciasto na 9 równych kul, po nieco 100 g każda. Z każdą kulą postępujemy tak jak opisałam w poście - składanie, wałkowanie i rolowanie, potem powtarzamy.
  • Układamy bułeczki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-25 min w 175 stopniach. Ciepłe bułki smarujemy masłem po wierzchu.