Go Back

Ciasteczka miodowe, pierniczki

Proste i aromatyczne ciasteczka miodowe, w typie pierników

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 160 g cukru
  • 220 g mąki (dałam 250 g)
  • 2 łyżki miodu (dałam gryczany)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżkę przyprawy do piernika)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki kakao

Wykonanie

  • Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy robotem z hakiem lub rękami ciasto,
  • Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wsadzamy na min 30 min do lodówki.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka
  • Pieczemy w 180 stopniach.