Go Back

Proste ciasto z rabarbarem

Aromatyczne, proste do zrobienia ciasto z rabarbarem bez miksera
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania45 mins

Składniki

  • 2 szkl. mąki (dałam 1,5 szkl. mąki pszennej i 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej)
  • 4 szt. jajka
  • 1 szkl. cukru (dałam 2/3)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 750 g rabarbaru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie

  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy mikserem lub łyżką. Jeśli ciasto jest za bardzo gęste, nie daje się ładnie wymieszać, dodajemy 2 łyżki śmietany
  • Ciasto wylewamy na blaszkę. Na górze układamy pocięty w niewielkie kawałki rabarbar.
  • Pieczemy 45 min w 180 stopniach
  • Jeśli lubimy lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.