Proste ciasto z rabarbarem
Aromatyczne, proste do zrobienia ciasto z rabarbarem bez miksera
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
- 2 szkl. mąki (dałam 1,5 szkl. mąki pszennej i 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej)
- 4 szt. jajka
- 1 szkl. cukru (dałam 2/3)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 750 g rabarbaru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki ciasta mieszamy mikserem lub łyżką. Jeśli ciasto jest za bardzo gęste, nie daje się ładnie wymieszać, dodajemy 2 łyżki śmietany
Ciasto wylewamy na blaszkę. Na górze układamy pocięty w niewielkie kawałki rabarbar.
Pieczemy 45 min w 180 stopniach
Jeśli lubimy lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.