Go Back

Sernik nowojorski Marthy Stewart

Pyszny, kremowy i ciężki sernik.

Składniki

Spód

  • 450 g maślanych herbatników
  • 2 łyżki wody
  • 150 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 1,4 kg kremowego serka
  • 5 szt. jajek
  • 0,25 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)

Wykonanie

Spód

  • Herbatniki przesypujemy do torby i kruszymy za pomocą wałka.
  • Herbatniki mieszamy z masłem i wodą i wylepiamy nimi spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy
  • Ugniatamy wyrównując spód np kubkiem.

Masa serowa

  • Sam ser miksujemy ok. 2 min, po tym czasie dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  • Miksujemy na średnich obrotach ok 3 min, po tym czasie dodajemy po trochu mąkę i budyń w proszku, cały czas miksując.
  • Dodajemy śmietanę i rozkłócone w osobnej miseczce jajka. chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
  • Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.
  • Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do większej blachy wypełnionej do 1/3 wysokości tortownicy wodą.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie folię aluminiową zdejmujemy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni (lub mniej w zależności od piekarnika - obserwujemy, czy spód zbytnio się nie rumieni, w ostateczności w trakcie pieczenia przykryć ponownie folią) , pieczemy jeszcze 60 min.
  • Najlepiej kroić dopiero kolejnego dnia.