Muffinki dyniowe
Pyszne, aromatyczne muffinki z dodatkiem pure z dyni.
Liczba porcji: 24 sztuk
- 2,5-2,75 szkl. mąki pszennej
- 0,75 szkl. cukru trzcinowego
- 0,25 szkl. cukru białego
- 3 szt. jajek
- 1,5 szkl. puree z dyni
- 0,75 szkl. oleju
- 0,25 szkl. mleka (można użyć krowie lub roślinne)
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie mieszanka cynamonu i mielonych goździków)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.
Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka.
Rozłożyć ciasto do muffinkowych foremek. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.