Cofnij

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Wilgotne ciasto dyniowe, idealne na jesień

Składniki

  • 1,5 szkl. musu/puree z dynii
  • 3 szt. jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej (dałam 2 szkl tortowej i 1 szkl mąki 650 )
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie

  • Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
  • Do mieszanki dodać mokre składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest gęste.
  • Przełożyć ciasto do blaszki nasmarowanej tłuszczem
  • Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min - do suchego patyczka

Uwagi

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jeśli ciasto jest baaaardzo gęste można dodać 2 łyżki jogurtu lub śmietany