Pyszne ciasto dyniowe bez miksera
Wilgotne ciasto dyniowe, idealne na jesień
- 1,5 szkl. musu/puree z dynii
- 3 szt. jajka
- 3 szkl. mąki pszennej (dałam 2 szkl tortowej i 1 szkl mąki 650 )
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Do mieszanki dodać mokre składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest gęste.
Przełożyć ciasto do blaszki nasmarowanej tłuszczem
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min - do suchego patyczka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jeśli ciasto jest baaaardzo gęste można dodać 2 łyżki jogurtu lub śmietany