Niemiecki piernik z blachy
Wilgotny, aromatyczny piernik z dodatkiem kandyzowanych owoców i polewą czekoladową.
- 2/3 szkl. cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 szkl. mąki pszennej (czubata szklanka)
- 4 szt. jajka
- 0,5 szkl. mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
- 1 op. przyprawy do piernika
- 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej
- 3 łyżki kandyzowanej skórki cytryny
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- orzechy do ozdobienia
Ciasto
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy miksera i wymieszać na gładką masę.
Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec ok. 30 min w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Polewa
W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu czekoladę z masłem, mieszając.
Ciasto posmarować polewą. Na wierzchu ciasta rozłożyć połówki orzechów.