Jak ugotować jajko na miękko

Niby prosta rzecz, jak ugotowanie na miękko jajka, może przyspożyć nie lada problemów.

Początkującym przypominamy o konieczności przeczytania całego wpisu przed przystąpieniem do gotowania jajka.

Zacznijmy od jajka. Aby nie pękało nam w trakcie gotowania (różnica temperatur – gorąca woda i zimne jajko), jako powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli najdzie nas chętka aby szybko zjeść jajko na miękko a nie chcemy czekać , jest na to również sposób. Wyjęte z lodówki jajko, wkładamy na 5 minut do miseczki z ciepłą wodą, aby troszkę się podgrzało.

Do rondelka lub małego garnka wlewamy tyle wody, aby po włożeniu do garnka jajka, było ono całkowicie przykryte wodą. Wodę gotujemy i dodajemy 1/2 łyżeczki soli (nie ma konieczności mieszania, sól się sama rozpuści). Sól zapobiegnie pękaniu skorupki. Jajko kładziemy na łyżce stołowej i wsuwamy je delikatnie  do wrzącej wody.

Od tej chwili czekamy 3,5 minuty lub 4 minuty przy naprawdę dużym jajku. Po tym czasie jajko wyjmujemy z wrzątku i umieszczamy w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

View Comments

  • Super wpis, zawsze gotuję jajko "na czuja" i czasem wyjdzie takie, jakie chce, a czasem nie ;)