Cofnij

Placek drożdżowy z borówkami

Prosty, pyszny klasyczny placek drożdżowy z owocami lata

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży (dałam ok. 30 g)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 500 g dowolnych owoców

Masa serowa

  • 500 g sera białego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru pudru

Kruszonka

  • 0,75 szkl. mąki
  • 0,75 szkl. cukru
  • 125 g margaryny

Wykonanie

Ciasto

  • Do 1/2 szkl. ciepłego mleka wkruszamy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut
  • W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę.
  • Rozczyn, mleko z margaryną, mąkę dodajemy do masy jajecznej, dodajemy odrobinę soli i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem o wymiarach 35x 20 cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
  • Na ciasto wyłożyć masę serową, owoce i kruszonkę. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach

Masa serowa

  • Ser zmiksować z mąką i cukrem.

Kruszonka

  • Do miseczki wrzucamy cukier i mąkę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do cukru i mąki. Mieszamy do uzyskania grudek-farfocelków.