Cofnij

Puszyste ciasto na maślance z owocami

Proste w zrobieniu, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania45 minuty

Składniki

  • 1 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. maślanki
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g owoców sezonowych

Wykonanie

  • Cukier, maślankę, jajka, proszek i aromat waniliowy wrzucamy do miski
  • Dodajemy mąkę (jeśli chcemy przesiewamy)
  • Dolewamy olej
  • Wszystkie składniki mieszamy łyżką, do otrzymania gładkiej masy.
  • Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
  • Na wierzch wykładamy owoce sezonowe
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach
  • Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem