Puszyste ciasto na maślance z owocami
Proste w zrobieniu, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
- 1 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. maślanki
- 3 jajka
- 2/3 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g owoców sezonowych
Cukier, maślankę, jajka, proszek i aromat waniliowy wrzucamy do miski
Dodajemy mąkę (jeśli chcemy przesiewamy)
Dolewamy olej
Wszystkie składniki mieszamy łyżką, do otrzymania gładkiej masy.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
Na wierzch wykładamy owoce sezonowe
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach
Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem