Cofnij

Ukraińskie smażone pierożki

Pyszne, rozpływające się w ustach smażone pierożki
Rodzaj: Main Course
Kuchnia: ukrainian
Słowo kluczowe: pierogi, pierożki, ukraińskie pierozki

Składniki

  • 2 szkl. mąki + trochę do podsypania na stolnicy+ 1 łyżka do rozczynu
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 0,5 szkl. wrzącej wody
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • dowolny farsz

Wykonanie

  • Z ciepłej wody, cukru i łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn - odstawić na ok. 15 min aż pojawi się piana
  • Do miski wsypać mąkę, sól,wymieszać
  • Jak rozczyn będzie gotowy, do mąki dodać wrzącą wodę, mieszamy łyżką zawartość miski
  • Po chwili dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto. Ciasto będzie się lepić
  • Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy kilka razy. Ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się już tak lepić.
  • Urywamy kulki z ciasta i wałkujemy je na placuszki.
  • Na placuszek kładziemy farsz i zlepiamy pierożki
  • Każdy pierożek rozpłaszczamy dłonią tak, aby miejsce zlepienia znalazło się na środku pierożka
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.