Cofnij

Drożdżowe zajączki wielkanocne

Pyszne, puszyste bułeczki, proste do zrobienia.
Liczba porcji: 8

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru (dałam 60 g)
  • 1+1 jajko (jedno do ciasta i jedno do smarowania bułek)
  • 1 szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła (dałam 0,5 szkl. oleju)
  • 1 saszetka suchych drożdży (dałam taką o wadze 7 g)

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na 10-15 min.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, masło/olej i drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto przez ok 5 min.
  • Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h.
  • Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej robimy wałeczek. Odrywamy kawałek wałeczka - to będzie nasz ogonek. Pozostałą część wałeczka formujemy w kształt zajączka - wałeczek zginamy na pół i oba końce splatamy ze sobą pozostawiając dziurkę w środku. W tą dziurkę wkładamy ogonek.
  • Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min.