Go Back

Babka cytrynowa puszysta i prosta

Bardzo cytrynowa babka, która długo pozostaje świeża.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z całej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  • Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dalej miksując dodajemy majonez i śmietanę oraz sok i skórkę z cytryny.
  • Miksując dodajemy wolnym strumieniem olej.
  • Na koniec przesiewamy do miski mąki z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy do połączenia składników
  • Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem