Babka cytrynowa puszysta i prosta
Bardzo cytrynowa babka, która długo pozostaje świeża.
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sok z całej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dalej miksując dodajemy majonez i śmietanę oraz sok i skórkę z cytryny.
Miksując dodajemy wolnym strumieniem olej.
Na koniec przesiewamy do miski mąki z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy do połączenia składników
Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem