Łatwe ciasto śmietanowe bez pieczenia
Pyszne, proste do zrobienia ciasto, które bardzo szybko znika.
Ciasteczkowa masa
- 300 g kakaowych ciastek (dałam herbatniki + kilka łakotek)
- 120 g rozpuszczonego masła (dałam 100 g + kawę)
- 50 ml mocnej kawy (espresso) - dajemy opcjonalnie,
- 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Masa śmietanowa
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 400 g śmietany (dałam 18% z wiaderka)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa śmietanowa
Do garnka wsypujemy cukier zwykły i mąkę i mieszamy.
Do mąki i cukru dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko na jednolitą, gładką masę - można użyć kuchennej rózgi
Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
Garnek stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając zagotowujemy. Chwilkę gotujemy (ok 1-2 min), aż masa zgęstnieje - pamiętamy o mieszaniu, żeby nie przypalić.
Garnek przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
W misie ubijamy masło z cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masła dodajemy ostygniętą masę śmietanową po łyżce, ciągle miksując.
Masa ciasteczkowa
Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na proszek, ewentualnie możemy rozgnieść wałkiem.
Ciasteczka przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i kawę i mieszamy.
Odkładamy na bok 1/3 masy ciasteczkowej i resztą wylepiamy spód i do połowy boki tortownicy. Całość dobrze ugniatamy najlepiej kubkiem.
Na masę ciasteczkową wykładamy masę śmietankową zmiksowaną z masłem. Wierzch posypujemy resztą masy ciasteczkowej. Wkładamy do lodówki. Jesli damy radę, najlepiej jeść dopiero kolejnego dnia.