Cofnij

Łatwe ciasto śmietanowe bez pieczenia

Pyszne, proste do zrobienia ciasto, które bardzo szybko znika.

Składniki

Ciasteczkowa masa

  • 300 g kakaowych ciastek (dałam herbatniki + kilka łakotek)
  • 120 g rozpuszczonego masła (dałam 100 g + kawę)
  • 50 ml mocnej kawy (espresso) - dajemy opcjonalnie,
  • 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)

Masa śmietanowa

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g śmietany (dałam 18% z wiaderka)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie

Masa śmietanowa

  • Do garnka wsypujemy cukier zwykły i mąkę i mieszamy.
  • Do mąki i cukru dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko na jednolitą, gładką masę - można użyć kuchennej rózgi
  • Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  • Garnek stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając zagotowujemy. Chwilkę gotujemy (ok 1-2 min), aż masa zgęstnieje - pamiętamy o mieszaniu, żeby nie przypalić.
  • Garnek przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misie ubijamy masło z cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masła dodajemy ostygniętą masę śmietanową po łyżce, ciągle miksując.

Masa ciasteczkowa

  • Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na proszek, ewentualnie możemy rozgnieść wałkiem.
  • Ciasteczka przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i kawę i mieszamy.
  • Odkładamy na bok 1/3 masy ciasteczkowej i resztą wylepiamy spód i do połowy boki tortownicy. Całość dobrze ugniatamy najlepiej kubkiem.
  • Na masę ciasteczkową wykładamy masę śmietankową zmiksowaną z masłem. Wierzch posypujemy resztą masy ciasteczkowej. Wkładamy do lodówki. Jesli damy radę, najlepiej jeść dopiero kolejnego dnia.