Go Back

Kruche różyczki z nadzieniem serowym

Rozpływające się w ustach kruche ciastka w oryginalnym kształcie
Liczba porcji: 20

Składniki

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 120 g śmietany 18%

Nadzienie

  • 250 g sera (dałam śmietankowy mielony z Bierunia)
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • rodzynki (nie dawałam)
  • cukier puder do podania

Wykonanie

Nadzienie

  • Składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto

  • Masło posiekać drobno i wymieszać z mąką.
  • Dodajemy wymieszany cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodajemy jajako wymieszane ze śmietaną i zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto nie powinno za bardzo lepić nam się już do rąk. Ciasto zawijamy w folię i wrzucamy do lodówki na godzinę.
  • Postępujemy z formowaniem według opisu z postu.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min, do zrumienienia.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem