Go Back

Śledź z jabłkiem i cebulą

Szybki i prosty przepis na śledzia

Składniki

  • 3 filety śledziowe, najlepsze będą matjasy
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 zairenka pieprzu czarnego
  • olej do zalania
  • mleko do namoczenia filetów

Wykonanie

  • Filety namaczamy w mleku. Jeśli mamy bardzo słone filety, po pół godzinie wymieniamy mleko.
  • Jabłko i cebulę kroimy w kostkę, Namoczone filety kroimy w 2 cm kawałki.
  • Liście laurowe kruszymy na drobniejsze kawałki.
  • Na dno słoika wrzucamy przyprawy i kładziemy warstwami na przemian śledzie, cebulę i jabłka i tak do wyczerpania składników.
  • Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki.