Klasyczny sernik
Pyszny, wilgotny i ciężki sernik
Ciasto
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 4 łyżki erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
Masa serowa
- 1 kg sera mielonego tłustego
- 4 jajka
- 1/2 szkl. erytrolu (dałam 2/3 szkl. cukru)
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej)
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka otarta z połowy pomarańczy (w oryginale całej pomarańczy)
Ciasto
Składniki zagnieść na ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozwałkować, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach i na podpieczony spód wyłożyć masę serową, piec dalej ok 50-60 min
Masa serowa
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
Dodać ser po jednej łyżce, esencję , skórkę z pomarańczy, sok cytrynowy i mąki.
Pianę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec dalej ok. 50 min