Go Back

Klasyczny sernik

Pyszny, wilgotny i ciężki sernik

Składniki

Ciasto

  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 4 łyżki erytrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%

Masa serowa

  • 1 kg sera mielonego tłustego
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. erytrolu (dałam 2/3 szkl. cukru)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (w oryginale całej pomarańczy)

Wykonanie

Ciasto

  • Składniki zagnieść na ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozwałkować, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach i na podpieczony spód wyłożyć masę serową, piec dalej ok 50-60 min

Masa serowa

  • Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  • Dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Dodać ser po jednej łyżce, esencję , skórkę z pomarańczy, sok cytrynowy i mąki.
  • Pianę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać łyżką.
  • Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec dalej ok. 50 min