Cofnij

Pasztet z fasoli z pieczarkami

Pyszny, delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami

Składniki

  • 500 g suchej fasoli ( u mnie drobny jaś)
  • 2 szt niewielkie jabłka
  • 200 g pieczarek
  • 2 szt. średnie cebule
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść płatków owsianych
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz ziołowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli, pieczarek i jabłek
  • 1 szt. średni ugotowany i przepuszczony przez praskę ziemniak.

Wykonanie

  • Fasolę płuczemy i namaczamy najlepiej na całą noc.
  • Fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie odlewamy całej wody, dzięki temu fasolę łatwiej uda się zblendować.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy chwilkę razem. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Dusimy ok 10 min.
  • Do fasoli dodajemy zawartość patelni, ugotowany ziemniak oraz płatki i jajko, Blendujemy na gładką masę.
  • Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ręką. Doprawiamy do smaku. Masa musi być dość ostra.
  • Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach