Cofnij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Pyszny chleb żytni na zakwasie. Długo pozostaje świeży.

Składniki

Wieczór przed pieczeniem

  • 80 g zakwasu
  • 200 g mąki zytniej razowej typ 2000
  • 220 ml wody

Po 12 h (następnego dnia rano)

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki żytniej jasnej (dałam 720)
  • 15 g soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 325 ml wody
  • zakwaszona mąka z poprzedniego dnia

Wykonanie

Wieczór przed

  • Składniki wrzucić do miski, wymieszać (będzie gęsta konsystencja), przykryć ściereczką i odstawić do rana

W dniu pieczenia

  • Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na godzinę przykryte ściereczką.
  • Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki.
  • Blaszkę przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury dodanej wody i temp. otoczenia.
  • Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i dopiekamy ok 40 min.
  • Studzimy na kratce