Chleb żytni razowy na zakwasie
Pyszny chleb żytni na zakwasie. Długo pozostaje świeży.
Wieczór przed pieczeniem
- 80 g zakwasu
- 200 g mąki zytniej razowej typ 2000
- 220 ml wody
Po 12 h (następnego dnia rano)
- 100 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki żytniej jasnej (dałam 720)
- 15 g soli
- 2 łyżki oliwy
- 325 ml wody
- zakwaszona mąka z poprzedniego dnia
W dniu pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na godzinę przykryte ściereczką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki.
Blaszkę przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury dodanej wody i temp. otoczenia.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i dopiekamy ok 40 min.
Studzimy na kratce