Go Back

Chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach pieczony w garnku

Pyszny i prosty chleb z mąki pszennej i orkiszowej.

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej (ja dałam 400 pszennej chlebowej i 100 orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 360 ml wody w temp. 32-35 stopni
  • 11 g soli
  • 2 g suszonych drożdży

Wykonanie

  • Mieszamy mąkę z wodą do połączenia przykrywamy i odstawiamy na 20-30 min.
  • Na wierzch ciasta sypiemy mąkę i drożdże. Wilgotną ręką wyrabiamy ciasto ok 5 min, na koniec ciasto składamy i odstawiamy przykryte.
  • Składamy ciasto jeszcze dwukrotnie w ciągu pierwszych 90 minut wyrastania. Pierwsze składanie najlepiej wykonać po ok. 10 minutach, drugie składanie robimy wtedy, kiedy ciasto widocznie wyrośnie.
  • Ciasto powinno rosnąć ok. 5 h, do potrojenia objętości.
  • Ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek.
  • bochenki przekładamy do wysypanych mąką koszyków i odstawiamy na ok 75 min.
  • W tym czasie nagrzewamy przez 45 min żeliwny garnek w 245 stopniach.
  • Delikatnie przenosimy do gorącego garnka bochenek i pieczemy ok. 30 min pod przykryciem.
  • Temperaturę skręcamy do 200 stopni i dopiekamy bez przykrycia do ulubionego koloru zrumienienia.
  • Studzimy na kratce.