Mieszamy mąkę z wodą do połączenia przykrywamy i odstawiamy na 20-30 min.
Na wierzch ciasta sypiemy mąkę i drożdże. Wilgotną ręką wyrabiamy ciasto ok 5 min, na koniec ciasto składamy i odstawiamy przykryte.
Składamy ciasto jeszcze dwukrotnie w ciągu pierwszych 90 minut wyrastania. Pierwsze składanie najlepiej wykonać po ok. 10 minutach, drugie składanie robimy wtedy, kiedy ciasto widocznie wyrośnie.
Ciasto powinno rosnąć ok. 5 h, do potrojenia objętości.
Ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek.
bochenki przekładamy do wysypanych mąką koszyków i odstawiamy na ok 75 min.
W tym czasie nagrzewamy przez 45 min żeliwny garnek w 245 stopniach.
Delikatnie przenosimy do gorącego garnka bochenek i pieczemy ok. 30 min pod przykryciem.
Temperaturę skręcamy do 200 stopni i dopiekamy bez przykrycia do ulubionego koloru zrumienienia.
Studzimy na kratce.