Cofnij
pasta z papryki
Wydruk przepisu
5 from 1 vote

Pasta z papryki z czosnkiem i chili

Pyszna pasta paprykowa idealna do kanapek czy makaronu.

Składniki

  • 5 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli (opcjonalnie)
  • 20-50 dag chili
  • 2 czubate łyżki soli
  • 0,5 kg cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie)
  • 1 l koncentratu pomidorowego (dałam 0,75 l passaty pomidorowej)
  • 20 ząbków czosnku
  • 0,5 szkl. octu

Wykonanie

  • Paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia z grubym sitkiem.
  • Dodać cukier, sól i zagotować i dusić 15 min. (ja pokroiłam paprykę, dodałam cebulę w piórkach, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam koło 15-20 min)
  • Dodać koncentrat i ocet oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać olej i pieprz i gotować 7-8 min. (ja gotowałam do uzyskania ulubionej konsystencji).
  • Rozlać do słoików i pasteryzować 15 min.