Tarta z kremem owocowym i jagodami
Pyszna, kremowa tarta na kruchym spodzie
Ciasto
- ok 320 g mąki
- 0,25 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 50 g smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
Krem
- 0,5 l mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 250 g jagód
- owoce do przybrania ok 300 g
- płatki migdałów i czekolada gorzka do przybrania
Ciasto
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i obciązamy np grochem czy fasolą. Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy obciążenie z ciasta i dopiekamy na złoty kolor.
Krem
Odlewamy 0,5 szkl. mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Jak mleko będzie prawie kipieć, wlewamy 0,5 szkl. mleka, z rozrobionymi mąkami. Mieszamy i zagotowujemy.
Garnek przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Na koniec dodajemy owoce i również wmiksowujemy w krem,
Na ostudzony spód ciasta wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, ścieramy na całość kawałek czekolady gorzkiej.