Cofnij

Tarta z kremem owocowym i jagodami

Pyszna, kremowa tarta na kruchym spodzie

Składniki

Ciasto

  • ok 320 g mąki
  • 0,25 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka

Krem

  • 0,5 l mleka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 250 g jagód
  • owoce do przybrania ok 300 g
  • płatki migdałów i czekolada gorzka do przybrania

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i obciązamy np grochem czy fasolą. Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy obciążenie z ciasta i dopiekamy na złoty kolor.

Krem

  • Odlewamy 0,5 szkl. mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Jak mleko będzie prawie kipieć, wlewamy 0,5 szkl. mleka, z rozrobionymi mąkami. Mieszamy i zagotowujemy.
  • Garnek przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Miksujemy masło na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Na koniec dodajemy owoce i również wmiksowujemy w krem,
  • Na ostudzony spód ciasta wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, ścieramy na całość kawałek czekolady gorzkiej.