Go Back

Drożdżówki z malinami i borówkami

Pyszne, miękkie bułeczki z borówkami.
Liczba porcji: 12

Składniki

  • 340 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 50 g cukru
  • 2 jajka + żółtko
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 500 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówka amerykańska)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier

  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 kropla aromatu migdałowego
  • cukier puder, tyle ile wchłonie śmietana

Wykonanie

  • W szklance ciepłego mleka rozkruszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło.
  • Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5h
  • Ciasto przekładamy na tolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować. Odrywamy kawałki ciasta, rozgniatamy dłonią na plcuszek i wkładamy do środka owocowe nadzienie. Zlepiamy i formujemy kształt bułeczki.
  • Gotowe bułeczki smarujemy żółtkiem i dokładamy do napuszenia na ok 20 min.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia.
  • Studzimy i lukrujemy.

Lukier

  • Do miseczki dajemy śmietanę i aromat migdałowy, dosypujemy cukier puder i mieszamy na gładki gęsty lukier

Nadzienie

  • Owoce myjemy, odsączamy, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy.