Krem z kaszy manny z owocami
Lekki deser, idealny na upalny, letni dzień
Czas gotowania10 minuty minut
- 1 l mleka
- 10 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4-5 łyżek miękkiego masła
- 1 kg owoców ( u mnie truskawki, jagody, poziomki, maliny)
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- czekolada, kilka owoców do przybrania
Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie owoce podduszamy z cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Odstawiamy do ochłodzenia i łączymy z owocami.
Masę owocową odstawiamy do stężenia.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Jeśli chcemy, dodajemy cukier waniliowy lub inne dodatki.
Do pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu.
Przybieramy startą czekoladą i owocami.