Cofnij

Jagodzianki, które rosną nocą

Pyszne, miękkie bułeczki z jagodami
Rodzaj: Dessert

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej (dałam typ 550)
  • 100 g stopionego, ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml cukru (dałam 150 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli (dałam szczyptę)
  • 1 l jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 3)
  • 2 łyżki cukru (dałam 3)

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel mleka (jeśli lukier jest za gęsty)

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszyć w szklance ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą.
  • Do miski robota wrzucamy resztę mąki, jajko + żółtko i pozostałe składniki poza rozpuszczonym masłem.
  • Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania, jak ciasto będzie zwięzłe ale nie idealnie gładkie, dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze ok 5 min.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na noc.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować i urywamy kawałki ciasta, które dłonią rozpłaszczamy, nakładamy jagody i zlepiamy, formując kształt bułeczek.
  • Bułeczki smarujemy białkiem i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Pieczemy w 200 stopniach, do zrumienienia - około 15-20 min. Studzimy na kratce.
  • Jak jagodzianki ostygną, smarujemy je lukrem