Drożdże rozkruszyć w szklance ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą.
Do miski robota wrzucamy resztę mąki, jajko + żółtko i pozostałe składniki poza rozpuszczonym masłem.
Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania, jak ciasto będzie zwięzłe ale nie idealnie gładkie, dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze ok 5 min.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na noc.
Ciasto przekładamy na stolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować i urywamy kawałki ciasta, które dłonią rozpłaszczamy, nakładamy jagody i zlepiamy, formując kształt bułeczek.
Bułeczki smarujemy białkiem i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Pieczemy w 200 stopniach, do zrumienienia - około 15-20 min. Studzimy na kratce.
Jak jagodzianki ostygną, smarujemy je lukrem