Cofnij

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto drożdżowe, które robi się samo

Składniki

  • 100 g świeżych drożdży (dałam 80g)
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 op. cukru waniliowego (dałam 2 łyżki domowego cukru)
  • 0,75 szkl. mleka
  • 5 szkl. mąki
  • 1 kg dowolnych owoców

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Wykonanie

Kruszonka

  • Składniki zagnieść i schłodzić w lodówce

Ciasto

  • Do miski wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem.
  • Dodać rozkłócone widelcem jajka, olej i cukier
  • Dolać ciepłe mleko i wsypać mąkę. Odstawić miskę z ciastem na kilka godzin ( u mnie cała noc)
  • Rano ciasto wyrobić - ja wyrabiałam za pomocą robota.
  • Wyjąć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na to owoce i pokruszyć kruszonkę.
  • Piec w 175 stopniach ok 45 min.