Sałatka makaronowa
Prosta, szybka sałatka, dzięki której pozbędziesz się resztek z lodówki
- 150 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
- 1/2 papryki
- 1/2 szt. czerwonej cebuli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2/3 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 150 g pieczonego fileta z indyka
- 2 szt. krótkich ogórków gruntowych
- 10 szt. małych pomidorków np. koktajlowych
- kilka gałązek koperku
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1/4 szkl. oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeśli chcemy, to ciecierzycę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ostrzejszych przypraw. To wariant opcjonalny.
Cebulę, paprykę, ogórka, filet kroimy w kostkę.
Dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidory.
Dodajemy kukurydzę i posiekany koperek.
Polewamy sosem i mieszamy.