Go Back

Sernik na zimno, bez pieczenia

Prosty i szybki do zrobienia sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Składniki

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 g czekoladowych herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła

Wykonanie

  • herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia. Dociskamy spód z ciastek łyżką.
  • Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Pilnujemy, żeby żelatyna zaczęła gęstnieć, ale żeby nie robiły się jeszcze grudki galarety.
  • Ser miksujemy z cukrem i śmietanką. Dodajemy żelatynę.
  • Serową masę wykładamy na spód.
  • Truskawki kroimy na połówki, układamy na masie serowej.
  • Galaretki rozrabiamy w mniejszej ilości wody tzn. każdą w 400 ml. Po wystudzeniu przekładamy na wierzch ciasta.
  • Wsadzamy na kilka godzin do lodówki, żeby całość stężała.