Cofnij

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem

Pyszne, aromatyczne i proste do zrobienia ciasto z dodatkiem sezonowych owoców.
Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania45 minuty

Składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,25 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,25 szkl. oleju
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 500 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania uszytwniamy pianę cukrem, dosypując go powoli. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca (trwa to kilka minut).
  • Do piany dodajemy małym strumieniem olej, cały czas miksując oraz ocet i aromat.
  • Do masy przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy, żeby składniki się połączyły.
  • Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę.
  • Na wierzch układamy ulubione owoce.
  • Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka - ok. 45 min.