Ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem
Pyszne, aromatyczne i proste do zrobienia ciasto z dodatkiem sezonowych owoców.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
- 5 jajek
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,25 szkl. mąki ziemniaczanej
- 0,25 szkl. oleju
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 500 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
Żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania uszytwniamy pianę cukrem, dosypując go powoli. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca (trwa to kilka minut).
Do piany dodajemy małym strumieniem olej, cały czas miksując oraz ocet i aromat.
Do masy przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy, żeby składniki się połączyły.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę.
Na wierzch układamy ulubione owoce.
Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka - ok. 45 min.