Go Back

Pieczeń rzymska

Prosta pieczeń rzymska, idealna na obiad czy na kanapkę

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego
  • 2 szt. cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bułka do wysypania foremki i tłuszcz do wysmarowania
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka ostra do smaku.
  • 2 jajka na twardo (opcjonlanie)

Wykonanie

  • Mięso jeśli trzeba oczyszczamy i mielimy.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle.
  • Do mięsa dodajemy cebulę, posiekaną natkę, mąkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • Wyrabiamy porządnie całą masę.
  • Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  • Przekładamy mięso do foremki i dobrze uciaskamy. Jeśli chcemy dodać jajka, to wykładamy połowę masy, wkładamy jajka i na jajka wykładamy pozostałą masę.
  • Klopsa pieczemy w 180 stopniach ok 1h. Pierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 min dopiekamy, do ładnego zrumienienia.