Go Back

Chleb pszenno-orkiszowy

Prosty chleb z pyszną, chrupiącą skórką.

Składniki

  • 400 g mąki chlebowej pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350-400 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 garść siemienia lnianego (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do szklanki ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 20 min.
  • Do miski wsypujemy mąki, drożdże, oliwę i sól. Wlewamy 100 ml wody.
  • Wyrabiamy ciasto ok 5 min. Ja robię to robotem. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy wody. Ciasto ma być lepkie.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h. W ciągu pierwszych 40 min, pamiętamy o dwukrotnym złożeniu ciasta (boki ciasta zbieramy do środka)
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy do środka żeliwny garnek i nagrzewamy ok 30 min.
  • Ciasto wyjmujemy na stolnicę i formujemy bochenek.
  • Bochenek wkładamy do gorącego garnka i pieczemy 40 min.
  • Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10-15 min.
  • Studzimy na kratce.