Go Back

Pasztet drobiowy

Pyszny i delikatny pasztet drobiowy.

Składniki

  • 4 szt filetu z piersi kurczaka
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 szt golonki z indyka
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 200 g serduszek drobiowych
  • 1 szt cebuli
  • 2 szt. marchewki
  • 2 szt. pietruszki
  • 1/2 szt. selera
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szt. suchej kajzerki
  • 4 szt jajka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu, gałka muszkatołowa, suszony czosnek, majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania keksówek

Wykonanie

  • Drób bez serduszek i wątróbek umyj i wsadź do dużego garnka wypełnionego wodą. Dodaj ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu i listki laurowe oraz łyżeczkę soli.
  • Cebulę przekruj na pół i podpiecz na suchej patelni z obu stron.
  • Obrane warzywa oraz cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj na najmniejszym ogniu jak na rosół - ok 1,5 h. Mięso musi gładko odchodzić od kości a warzywa być miękkie.
  • Do garnka z wywarem dodajemy oczyszczone serduszka i wątróbkę i gotujemy jeszcze 15-20 min.
  • Wyjmujemy z garnka mięso i po ostygnięciu oddzielamy je od kości. Do garnka w tym czasie wkładamy kajzerkę, która powinna nasiąknąć wywarem.
  • Mielimy obrane mięso (ze skórą lub bez), podroby oraz warzywa. Możemy również zmielić przyprawy z wywaru.
  • Do mięsa dodajemy miękką już kajzerkę, rozpuszczone masło oraz żółtka.
  • Wyrabiamy porządnie masę. Doprawiamy.
  • Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy ręką.
  • Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką foremek. Masę dociskamy w foremkach i wyrównujemy ręką wierzch.
  • Kilka razy stukamy wypełnionymi foremkami o blat stołu.
  • Pasztet pieczemy w 180 stopniach ok 90 min.