Drób bez serduszek i wątróbek umyj i wsadź do dużego garnka wypełnionego wodą. Dodaj ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu i listki laurowe oraz łyżeczkę soli.
Cebulę przekruj na pół i podpiecz na suchej patelni z obu stron.
Obrane warzywa oraz cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj na najmniejszym ogniu jak na rosół - ok 1,5 h. Mięso musi gładko odchodzić od kości a warzywa być miękkie.
Do garnka z wywarem dodajemy oczyszczone serduszka i wątróbkę i gotujemy jeszcze 15-20 min.
Wyjmujemy z garnka mięso i po ostygnięciu oddzielamy je od kości. Do garnka w tym czasie wkładamy kajzerkę, która powinna nasiąknąć wywarem.
Mielimy obrane mięso (ze skórą lub bez), podroby oraz warzywa. Możemy również zmielić przyprawy z wywaru.
Do mięsa dodajemy miękką już kajzerkę, rozpuszczone masło oraz żółtka.
Wyrabiamy porządnie masę. Doprawiamy.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy ręką.
Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką foremek. Masę dociskamy w foremkach i wyrównujemy ręką wierzch.
Kilka razy stukamy wypełnionymi foremkami o blat stołu.
Pasztet pieczemy w 180 stopniach ok 90 min.