Go Back
kotlety z ciecierzycy
Wydruk przepisu
5 from 1 Głos

Kotlety z ciecierzycy

Pyszne, proste do zrobienia kotlety z ciecierzycy.

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 szt cebula
  • sól, pieprz, kumin do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła

Wykonanie

  • Ciecierzycę namaczamy na kilka godzin.
  • Odsączamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Nie wylewamy wody z gotowania. Ciecierzycę przekładamy do miski, dolewamy niewielką ilość wody z gotowania i blendujemy na gładką masę.
  • Cebulę siekamy i szklimy na maśle.
  • Cebulę dodajemy do ciecierzycy, dodajemy jajko, posiekaną natkę i przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Masa ma mieć konsystencję jak na kotlety mielone. W razie konieczności dodajemy kilka łyżek wody spod gotowania.
  • Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron.