Sernik Złota Rosa
Pyszny i efektowny sernik złota rosa.
Ciasto
- 2 żółtka
- 1/2 koztki margaryny (dałam masła)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1,5 szkl. mąki
- 1/4 szkl. śmietany (dałam jogurt grecki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 szkl. cukru
- 2 szt. jajek
- 4 szt. żółtek
- 1 kg mielonego sera białego
- 2/3 szkl. oleju
- 3 szkl. mleka
- 1 szt. budyniu waniliowego/śmietankowego na 1l mleka
- sok z cytryny
Beza
- 1 szkl. drobnego cukru
- 6 białek
Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąc w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia.
Masa
Żółtka, jajka ubijać ok 8-10 min z cukrem na bardzo puszystą masę.
Dodawać łyżkami twaróg, dodać budyń (proszek), mleko miksując.
Dodać olej i sok z cytryny. Zmiksować.
Wyłożyć masę na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok 45 min.
Beza
Ubijać pianę z dodtkiem cukru ok 8-10 min. Piana będzie błyszcząca i bardzo sztywna.
Pianę wyłożyć na upieczony sernik, skręcić temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze ok 10-15 min.
Ciasto wyjąć i ostudzić. Po ok. 30 min, zacznie się formować na wierzchu ciasta rosa.