Cofnij

Sernik Złota Rosa

Pyszny i efektowny sernik złota rosa.

Składniki

Ciasto

  • 2 żółtka
  • 1/2 koztki margaryny (dałam masła)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. śmietany (dałam jogurt grecki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 szkl. cukru
  • 2 szt. jajek
  • 4 szt. żółtek
  • 1 kg mielonego sera białego
  • 2/3 szkl. oleju
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szt. budyniu waniliowego/śmietankowego na 1l mleka
  • sok z cytryny

Beza

  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 6 białek

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąc w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia.

Masa

  • Żółtka, jajka ubijać ok 8-10 min z cukrem na bardzo puszystą masę.
  • Dodawać łyżkami twaróg, dodać budyń (proszek), mleko miksując.
  • Dodać olej i sok z cytryny. Zmiksować.
  • Wyłożyć masę na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok 45 min.

Beza

  • Ubijać pianę z dodtkiem cukru ok 8-10 min. Piana będzie błyszcząca i bardzo sztywna.
  • Pianę wyłożyć na upieczony sernik, skręcić temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze ok 10-15 min.
  • Ciasto wyjąć i ostudzić. Po ok. 30 min, zacznie się formować na wierzchu ciasta rosa.