Delikatne kruche ciasteczka
Pyszne kruche ciasteczka, idealne do robienia z dzieckiem
- 1 kostka smalcu
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/3 szkl. drobnego cukru
- jajko do smarowania (opcjonalnie)
- gruby cukier do posypania (opcjonalnie)
Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ja robiłam to w robocie kuchennym. Jeśli trzeba, dodajemy ciut więcej mąki lub odrobinę jogurtu.
Ciasto wkładamy do torebki foliowej i wsadzamy do lodówki na 1-2 h.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy ciasteczka.
Jeśli chcemy, to smarujemy ciastka jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciastka kładziemy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.
Delikatnie wykładamy i studzimy.