Chleb szwarcwaldzki z garnka
Pyszny, aromatyczny chleb, który długo pozostaje świeży.
- 350 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g ciemnego miodu (dałam wielokwiatowy=jasny)
- 350 g mąki pszennej 550 (dałam orkiszową jasną)
- 150 g mąki pszennej 1050 (dałam pełnoziarnistą)
- 60 g mąki żytniej 1150 (dałam 1400)
- 25 g oleju
- 10 g soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
WSzystkie składniki ciasta, wraz z drożdżami dodać do miski i wyrobić ciasto. Misę przykryć ręczniczkiem i dostawić na 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na oprószoną stolnicę i kilka razy złożyć do środka, formując bochenek.
Garnek wysmarować tłuszczem, można wysypać otrębami. Do garnka żeliwnego przełożyć bochenek zlepieniem na dół. Natrzeć mąką i ewentualnie naciąć wzorek.
Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 60 min w 230 stopniach. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy do ulubionego stopnia zrumienienia - u mnie ok 10 min.
Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.