Go Back

Chleb szwarcwaldzki z garnka

Pyszny, aromatyczny chleb, który długo pozostaje świeży.

Składniki

  • 350 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g ciemnego miodu (dałam wielokwiatowy=jasny)
  • 350 g mąki pszennej 550 (dałam orkiszową jasną)
  • 150 g mąki pszennej 1050 (dałam pełnoziarnistą)
  • 60 g mąki żytniej 1150 (dałam 1400)
  • 25 g oleju
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
  • WSzystkie składniki ciasta, wraz z drożdżami dodać do miski i wyrobić ciasto. Misę przykryć ręczniczkiem i dostawić na 1-1,5 h.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na oprószoną stolnicę i kilka razy złożyć do środka, formując bochenek.
  • Garnek wysmarować tłuszczem, można wysypać otrębami. Do garnka żeliwnego przełożyć bochenek zlepieniem na dół. Natrzeć mąką i ewentualnie naciąć wzorek.
  • Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 60 min w 230 stopniach. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy do ulubionego stopnia zrumienienia - u mnie ok 10 min.
  • Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.