Go Back

Pączki klasyczne z marmoladą

Pyszne, aromatyczne, puszyste pączki. Dokładnie takie, jak jadłeś będąc dzieckiem.

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada do nadziewania
  • lukier

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.
  • Jajko, żółtka ucieramy z cukrem na baaaardzo puszystą masę - ok 10 min najapierw na wolnych, potem na wysokich obrotach.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy. Dodajemy drożdże oraz masę jajeczną.
  • Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok 10 min. Ciasto będzie dość lepkie. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka.
  • Dobrze wyrobione ciasto, powinno odstawać od ręki.
  • Dopiero na tym etapie dodajemy spirytus oraz masło. Wyrabiamy dalej ok 5 min,
  • Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok 1,5h.
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki.
  • Na każdy krążek nakładamy nadzienie i sklejamy, formując kształt pączka.
  • Gotowe pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do napuszenia jeszcze ok 30-45 min.
  • Pączki smażymy w gorącym (ok. 180 stopni) oleju, po ok 2 min z każdej strony. Pączki wyrażnie staną się lżejsze, że tak powiem ;)
  • Osuszamy pączki na ręczniczku papierowym.