Go Back

Cannoli rurki z kremem

Pyszne sycylijskie rurki z kremem na bazie ricotty.

Składniki

Ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 białka
  • trochę białka do sklejania krążków ciasta

Krem

  • 500 g ricotty
  • 1 szkl. kremówki
  • 1/2-3/4 szkl. cukru pudru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • kilka pistacji do posiekania i podania

Wykonanie

Ciasto

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, sól.
  • Masło siekamy, dodajemy rozkłócone jajka i lekko ubite białka (nie mają być ubite a spienione), wodę i ocet.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba, dosypujemy mąki.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kubkiem lub szklanką okręgi.
  • Na rurkę nawijamy kawałek ciasta, brzegi sklejamy białkiem i dociskamy.
  • Smażymy na gorącym tłuszczu, złączeniem do dołu. Odsączamy na papierowym ręczniczku.
  • Ostudzone ciastka nadziewamy kremem, posypujemy cukrem pudrem jeśli lubimy i posypujemy końcówki posiekanymi pistacjami.

Krem

  • Ubijamy śmietanę z cukrem.
  • W osobnym naczyniu miksujemy ricottę. Dodajemy esencję waniliową.
  • Mieszamy śmietanę z serem.