Go Back

Omlet naleśnik dutch baby

Sycący omleto-naleśnik, zapiekany w piekarniku. Pyszny pomysł na śniadanie.

Składniki

  • 160 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki masła ghee lub klarowanego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 garść płatków migdałowych do posypania (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
  • ulubione owoce (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Mieszamy razem jajka, mleko, mąkę, esencję waniliową i sól na gładką masę. Możemy użyć miksera/blendera lub rózgi.
  • Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego albo na palniku, albo na chwilę wstawiamy patelnię do piekarnika.
  • Wylewamy jajeczną masę na patelnię.
  • Zapiekamy koło 15-20 min w 180 stopniach, aż wierzch się zezłoci.
  • Podajemy naleśnik polany rozpuszczoną łyżeczką masła, skropiony sokiem z cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem.