Omlet naleśnik dutch baby
Sycący omleto-naleśnik, zapiekany w piekarniku. Pyszny pomysł na śniadanie.
- 160 ml mleka
- 3 jajka
- 80 g mąki
- 1 szczypta soli
- kilka kropli esencji waniliowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki masła ghee lub klarowanego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 garść płatków migdałowych do posypania (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
- ulubione owoce (opcjonalnie)
Mieszamy razem jajka, mleko, mąkę, esencję waniliową i sól na gładką masę. Możemy użyć miksera/blendera lub rózgi.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego albo na palniku, albo na chwilę wstawiamy patelnię do piekarnika.
Wylewamy jajeczną masę na patelnię.
Zapiekamy koło 15-20 min w 180 stopniach, aż wierzch się zezłoci.
Podajemy naleśnik polany rozpuszczoną łyżeczką masła, skropiony sokiem z cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem.