Cofnij

Rosyjskie faworki z kefirem

Pyszne, mięsiste faworki, bardzo proste do zrobienia.

Składniki

  • 5-6 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 l kefiru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do posyania
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie)
  • Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich faworki.
  • Faworki smażymy na tłuszczu (niegłębokim) na złoty kolor z obu stron.
  • Odsączamy na ręczniczkach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.