Rosyjskie faworki z kefirem
Pyszne, mięsiste faworki, bardzo proste do zrobienia.
- 5-6 szkl. mąki pszennej
- 0,5 l kefiru
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- cukier puder do posyania
- olej do smażenia
Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie)
Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich faworki.
Faworki smażymy na tłuszczu (niegłębokim) na złoty kolor z obu stron.
Odsączamy na ręczniczkach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.