Cofnij

Niemiecki piernik z blachy

Wilgotny, aromatyczny piernik z dodatkiem kandyzowanych owoców i polewą czekoladową.

Składniki

  • 2/3 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej (czubata szklanka)
  • 4 szt. jajka
  • 0,5 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytryny

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • orzechy do ozdobienia

Wykonanie

Ciasto

  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy miksera i wymieszać na gładką masę.
  • Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • Piec ok. 30 min w 180 stopniach (do suchego patyczka)

Polewa

  • W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu czekoladę z masłem, mieszając.
  • Ciasto posmarować polewą. Na wierzchu ciasta rozłożyć połówki orzechów.