Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Ryż z warzywami
Pyszny i niebanalny dodatek do dań mięsnych. Szybki do zrobienia i niezwykle smaczny ryż.
Składniki
1
szkl
białego ryżu
1
szt.
dużej cebuli
2
łyżki
masła
3
łyżki
oleju
1
duża marchew
1
puszka
kukurydzy
100
g
zielonej fasoki szparagowej (użyłam mrożonej, ugotowanej poprzedniego dnia)
2/3
czerwonej papryki
woda (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż gotujemy aby był lekko twardawy.
W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej z masłem.
Kiedy cebulka zacznie się szklić, wrzucamy startą na tarce marchew, dusimy kilka minut razem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
Po ok. 5 min smażenia, dorzucamy kukurydzę i ugotowaną wcześniej fasolkę.
Dorzucamy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwagi
Jeśli zajdzie taka konieczność, możemy w trakcie duszenia warzyw, delikatnie podlewać je wodą. Warzywa nie mogą być wiórami.