Z łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Masło rozpuszczmy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn, przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie robimy farsz. Orzechy siekamy, dodajemy cukier i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę i 2-3 razy uderzamy pięścią aby je odgazować.
Ciasto rozwałkowywujemy w prostokąt, na cieście rozkładamy farsz.
Ciasto zwijamy w rulon i formujemy struclę
Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczewmy w 180 stopniach do zrumienienia ok 30-40 min.
Ciasto studzimy i smarujemy lukrem (wymieszane białko z cukrem pudrem).