Cofnij
Wydruk przepisu
5 from 1 vote

Puszyste pancakes

Proste i puszyste pankejki, idealne na śniadanie czy kolację.
Rodzaj: Breakfast
Kuchnia: American
Słowo kluczowe: naleśniki, pancakes, placki
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego masła (dałam ok. 6 łyżek)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
  • 1 szt. jajko (dałam 2)
  • masło do smażenia

Wykonanie

  • W misce mieszamy suche składniki. W środku mąki robimy dołek i wlewamy kolejno mleko, masło, dodajemy jajka.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Nagrzewamy porządnie patelnie i smarujemy ją małą ilością masła.
  • Nakładamy na patelnię jednakowej wielkości placuszki.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron