Puszyste pancakes
Proste i puszyste pankejki, idealne na śniadanie czy kolację.
Rodzaj: Breakfast
Kuchnia: American
Słowo kluczowe: naleśniki, pancakes, placki
Liczba porcji: 4
- 2 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szkl. mleka
- 1/4 szkl. rozpuszczonego masła (dałam ok. 6 łyżek)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
- 1 szt. jajko (dałam 2)
- masło do smażenia
W misce mieszamy suche składniki. W środku mąki robimy dołek i wlewamy kolejno mleko, masło, dodajemy jajka.
Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nagrzewamy porządnie patelnie i smarujemy ją małą ilością masła.
Nakładamy na patelnię jednakowej wielkości placuszki.
Smażymy na złoty kolor z obu stron