Go Back

Niemieckie drożdżowe ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Puszyste, aromatyczne ciasto ze śliwkami.

Składniki

  • 700 g śliwek
  • 180 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 650 g mąki
  • 150 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka

  • 160 g mąki
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier

  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie

  • Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do spienienia na ok. 15 min.
  • Do miski miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. W środku robimy dołek i wlewamy tam drożdże, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.
  • Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste, dolewamy niewielką ilość mleka. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale tworzyć zwartą kulę.
  • Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na godzinę
  • Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy dno i boki dużej blachy, wysmarowanej tłuszczem.
  • Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki.
  • Na wierzchu układamy gęsto śliwki bokiem lub na zakładkę jak dachówki. Ma być ich naprawdę sporo.
  • WSzystkie składniki kruszonki rozcieramy razem na grudki, którymi posypujemy śliwki.
  • Odstawiamy ciasto na kolejną godzinę do podrośnięcia.
  • Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane.
  • Wystudzone ciasto smarujemy lukrem.