Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Ciasto z dynią
Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni. Idealne do kawy.
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Czas łącznie
1
godzina
godzinę
Rodzaj:
Dessert
Słowo kluczowe:
dynia
Składniki
500
g
surowej dyni
2
szt.
jajka
1,5
łyżki
przyprawy do piernika
0,5
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody
1,75
szkl.
mąki
0,75
szkl.
cukru
130
g
masła
Wykonanie
Z dyni robimy puree. Możemy ją jedynie upiec w kawałkach i dorzucić do ciasta bez skóry.
Ubijamy masło z cukrem na gładką masę.
Ubijając dodajemy jajka, dynię, sodę i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec dodajemy przesianą mąkę.
Mieszamy składniki, mogą pozostać delikatne grudki.
Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach.