Cofnij

Ciasto z dynią

Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni. Idealne do kawy.
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania50 minuty
Czas łącznie1 godzina
Rodzaj: Dessert
Słowo kluczowe: dynia

Składniki

  • 500 g surowej dyni
  • 2 szt. jajka
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,75 szkl. mąki
  • 0,75 szkl. cukru
  • 130 g masła

Wykonanie

  • Z dyni robimy puree. Możemy ją jedynie upiec w kawałkach i dorzucić do ciasta bez skóry.
  • Ubijamy masło z cukrem na gładką masę.
  • Ubijając dodajemy jajka, dynię, sodę i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec dodajemy przesianą mąkę.
  • Mieszamy składniki, mogą pozostać delikatne grudki.
  • Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach.